Företagsdebatt under höstens första näringslivsfrukost

Behövs det fler parkeringsplatser på torget? Behöver Kumla fler skolor? Och hur ser man egentligen på brotten mot företagare i kommunen? Det fick vi svar på under onsdagens näringslivsfrukost inne på Folkets Hus.

Tillsammans med Kumla kommun och Företagarna bjöd Kumla Promotion in kommunens politiker för att bena ut vad de egentligen vill med Kumla under kommande mandatperiod och hur de bäst ska verka för att gynna det lokala företagsklimatet.

Morgonens moderator var Företagarnas chefsekonom Johan Grip och representanter från de politiska partierna var: Andreas Brorsson (S), Carina Riberg (MP), Aimo Pekkala (SD), Karin Kax (C), Staffan Göransson (V), Christian Liljenhed (L), Åsa Windahl (M) och Michael Rönning (KD).

För det mesta var det en enig panel som håll med varandra i de flesta frågorna under debattens gång men när det var dags att diskutera brott och otrygghet var de inte helt överens. Andelen företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent 2017–2020. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt, skriver Företagarna i rapporten Brott mot Företagare.

– Det är viktigt att vi inte målar upp en osann eller överdriven bild av brottsligheten i kommunen, då känner sig medborgare otrygga, visst finns det problem men inte är det väl en otrygg kommun, sa Staffan Göransson (V) som kort därefter fick en replik av Christian Liljenhed:

– Det är ett stort problem i Kumla då flera av våra företagare dagligen utsätts för brott och här måste vi agera, menade Liberalernas representant som fick medhåll av både Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Andreas Brorsson var av åsikten att det borde finnas en polisstation i Kumla.

– Jag står fast vid principen av att en polisstation bör finnas i den största kommunen i Sydnärke och hoppas framåt på att få den som numera ligger i Hallsberg förflyttad till Kumla.

Fler ordningsvakter och ”Kling och Klang”-poliser, det vill säga synliga poliser som jobbar aktivt i kommunen, var ett förslag från både Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Medan Socialdemokraterna snarare vill se ett fortsatt insatt från civilpoliser som kan jobba mer effektivt där man vet att brotten begås.

Överens var panelen när det kommer till det förebyggande jobbet:

– Vi måste börja redan i skolan med goda förebilder, sa Michael Rönning (KD) som fick medhåll av Catarina Riberg (C):

– Vi borde ge föräldrar utbildningar och verktyg för hur de ska prata tidigt med sina barn och lära sig se signalerna.

I Kumla kommun står 97 procent av alla företag i föreningslivet i Kumla av små företag med mindre än 49 anställda. Det finns närmare 2 971 jobb i de små företagen i kommunen som tillsammans med alla anställda bidrar med 270 miljoner kronor till Kumla kommuns skatteintäkter.

– När företagen mår bra, då mår Kumla kommun bra, säger Johanna Pettersson, ordförande i Kumla Promotion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *