Företagssafari i Hällabrottet och Kvarntorp

Kumla Promotion och Kumla kommun arrangerade en spännande företagssafari, där Kumlas politiker och tjänstemän fyllde en buss för att utforska företag i Hällabrottet och Kvarntorpsområdet. Det blev en inspirerande dag fylld med möten och kunskapsutbyte, där historiens vindslag fick ge en extra dimension till upplevelsen.

I Kumla kommun var årsintäkterna från kommunalskatten en miljard kronor år 2021.
28 procent av skatteintäkterna till kommunen kommer från småföretagen och deras anställda
vilket motsvarar 289 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med två år innan (senaste mätningen) då skatteintäkterna från småföretag var 270 miljoner kronor.

– Att företagen är viktiga för kommunens välfärd är det inget snack om, därför blev detta safari extra viktigt och värdefullt, säger Hanna Jonasson, näringslivschef.

Egastronomi Trilobiten och Erik Persas Smedja

Första stoppet blev hos Niklas och Anna Edgren som driver Egastronomi Trilobiten i Hällabrottet. Där serverades en god lunch samtidigt som deltagarna fick lyssna till ägarnas spännande verksamhetshistoria. Egastronomi Trilobiten är en exklusiv restaurang som kombinerar gastronomi och kreativitet på högsta nivå. Hit kommer bland annat gäster från hela världen i ett busslass varje torsdag för att avnjuta deras mat. Egastronomis kök använder sig av lokala och färska råvaror för att skapa smakupplevelser utöver det vanliga och deras passion för mat och deras fokus på att erbjuda en minnesvärd kulinarisk resa imponerar. Under denna lunch fick åhörarna även lyssna till Anki Edlund som designar och tillverkar konst och brukssmide. Erik Persa Smedjan är en historisk verkstad som bevarar traditionerna inom metallbearbetning och smideskonst.

Nybetong

Sedan bar det vidare till grannen Nybetong, som är ett framstående företag inom byggbranschen. Här möttes deltagarna upp av vd Peder Wilhelmsson som berättade om hur det har varit de senaste åren och de utmaningar som man nu står inför. Deltagarna fick även en guidad rundtur i av deras många produktionsanläggningar, där fick man se en del av de teknikern som används vid skapandeprocessen.

Fortum Recyling & Waste

Nästa stopp blev ute på Fortum Recyling & Waste där kommunikatören Annika Lorin mötte upp busslasset för att berätta om verksamheten som vuxit i rasande takt de senaste åren. Tidigare låg här SAKAB och mycket har hänt sedan dess. Man har satsat på att utveckla den lokala verksamheten och jobbar just nu med ett spännande pilotprojekt där kol transformeras till plast.

Yxhult och Växa

Ett sista stopp blev det nere i Kvarntorpsgruvan där vi möttes upp av entreprenörerna Henrik Sandén, vd Svensk Berglagring/Yxhult, Oscar Uhrström, vd Växa, Johan Larsson, platschef Växa samt Jasper van Beek, odlings- och utvecklingschef, Växa. Entreprenörerna tog med oss på en något förtrollande och ovanlig resa under jord. Där besökarna fick ta del av en mycket spännande företagsresa nere i orterna i gruvan. Växa är en mycket unik verksamhet som har sitt ursprung i Island och som av en ren slump hamnade i Kumla. Växa är ett företag med stor potential att växa, helt enkelt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *